Najprostszy na świecie – powinien się schłodzić w lodówce przed podaniem ale kto by czekał. Na chandrę, na ochotę „na coś słodkiego” (teraz, zaraz i natychmiast!), na niespodziewanych gości i na leniwe sobotnie popołudnia. Wszystkie składniki pewnie macie w domu, a jeśli nie ma mascarpone to można go zastąpić dowolnym serkiem śmietankowym (np Philadelphia). Kawę można zastąpić kakao, a wierzch zamiast kakao udekorować sosem malinowym – możliwości jest sporo, poniższy przepis można traktować jako bazę.
Deser z mascarpone
– 1 szklanka śmietany 36%
– 200g mascarpone
– 2- 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub małe espresso)
– kakao
Kawę rozpuścić w 100ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować krótko. Dodać mascarpone i zmiksować jeszcze chwilę. Masę podzielić na dwie części – do jednej dodać cienką strużką ostudzoną kawę i zmiksować. Do pucharków nałożyć pierwszą warstwę (kawową), odstawić na 5 minut do lodówki, a następnie nałożyć warstwę białą. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem oprószyć na wierzchu warstwą kakao.
Wprost uwielbiam takie desery 🙂
Prostota górą. Nie potrzeba wielu składników, by stworzyć wspaniały deser. 🙂
Takie oszukane tiramisu 🙂 Pyszności 🙂
Poezja! 😛
Mam pytanie – te ilości składników są na jedną porcję?
Z podanych składników wychodzą 2 duże lub 3 średnie porcje.
Najlepszy deser jaki jadłam.