Lato bez sernika na zimno jest nieważne. Jako fanka serników, latem w upalne dni serwuję taki na zimno, z owocami sezonowowymi. Malinowy jest moim ulubionym!
Przygotowanie go zajmuje mniej niż 10 minut i spokojnie można to „zlecić” nastolatkowi. Najgorsze jest czekanie aż sernik stężeje :O dlatego warto go zrobić wieczorem by był gotowy na drugie śniadanie 🙂
Malinowy sernik na zimno
– 500g twarogu na sernik
– 200g mascarpone
– 100g cukru pudru
– 200g malin + 50g do dekoracji
– 100ml śmietanki 30%
– 3 łyżki żelatyny deserowej+ 100ml wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie – starając się by nie było grudek. Ser utrzeć w misce z cukrem, dodać mascarpone i miksować jeszcze chwilę. W blenderze zmiksować maliny z 4 łyżkami masy serowej – po zmiksowaniu masę malinową dodać do miski z serem, dodać żelatynę i śmietankę i jeszcze raz wymieszać mikserem.
Przygotowaną w ten sposób masę przełożyć do formy (u mnie tortownica 18cm), przykryć folią i wstawić do lodówki na 6 godzin (lub na noc)
Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i ew. bitą śmietaną lub na wierzchu zrobić warstwę galaretki malinowej.
PS. Link do lipcowej tapety został oczywiście wysłany do subskrybentów newslettera (zapisz się, otrzymasz link), a dodatkowo w poprzednim wpisie jest link do tapety na telefon.
Tym razem dla wszystkich link do ‚niejadalnej’ (bo bluespoonowe tapety są prawie zawsze z czymś jadalnym) tapety lipcowej, mocno wakacyjnej. Jak Wam się podoba?
Aby pobrać tapetę kliknij tutaj
jeszcze nie robiłam sernika na zimno. chyba przetestuję 😉 a tapeta boska, aż czuję to słońce i lekką bryzę!
Mmm, ma cudowną konsystencję, musiał smakować wybornie 🙂
Wygląda jak taka lekka, puszysta pianka;))
Czy może być ser, taki trzykrotnie zmielony?
Jak wybrać ser pisałąm tutaj: http://www.bluespoon.pl/2014/03/sernik-marmurkowy-cytrynowy/
Mam ser (taki wiejski, do zmielenia), czy dobry będzie do tego przepisu czy musi być ze sklepu taki w wiaderku? Z góry dziękuję za odpowiedź.