Ciepłe śniadanie podczas takich mrozów jest czymś obowiązkowym. Ja zazwyczaj jem owsiankę ale wersja z placuszkami owsianymi (jeśli się nie przesadzi z tłuszczem podczas pieczenia) jest bardzo fajną alternatywą. Brawa dla tego, kto zdoła zjeść więcej niż trzy takie placuszki i nie pęc z przejedzenia. Porcja błonnika spora więc to naprawdę syty posiłek. Smak mają trochę ciasteczkowy – przez myśl przebiegają mi nawet czasem ciasteczka walijskie
Szybkie placuszki owsiane z rodzynkami
– 2 szklanki maślanki
– 2 szklanki płatków owsianych
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżki oleju lub stopionego masła
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
Płatki wsypać do miski, dodać maślankę, wymieszać i odstawić na 5 minut. Dodać jajko i olej i wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Dodać mieszankę do płatków, wymieszać a na końcu dorzucić rodzynki.
Smażyć na patelni, przewracając na drugą stronę jak na powierzchni zrobią się bąbelki. Z tej porcji wychodzi ok 8-10 placuszków.
mmm…
najwspanialszy początek dnia jaki można wymarzyc!
Do tej pory słodkie weekendowe śniadania oznaczały naleśniki. Po spróbowaniu placuszków owsianych już wiem, że naleśniki odejdą na zawsze. Smaku placuszków nie da się opisać słowami! Składniki są na tyle proste, że zawsze są w domu. Przepis na tyle szybki i łatwy, że nawet mój mąż chętnie je przygotowuje. Placuszki są bardzo sycące, ale na szczęście na zimno też są pyszne.
…nieziemskie, a zarazem mega sycące! Gorąco polecam w ramach niedzielnego śniadanka:))
Czy nie stanie się nic złego, jeśli zrobię masę na placuszki wieczorem, a dopiero rano dodam rodzynki i wtedy je usmażę? 😉
Piszę, bo myślę że sama chciałabym przeczytać taki komentarz 😉 – podzieliłam się tym przepisem (bo placuszki są przepyszne) z kilkoma bliskimi przyjaciółmi, przepis robi furorę i rozprzestrzenia się po Tychach i okolicach, jedna moja koleżanka powiedziała wręcz, że jest od nich uzależniona. A ja właśnie upiekłam po raz kolejny, żeby mieć na rano i na drugie śniadanie do pracy. Dzięki, dzięki, dzięki! 🙂
Swietnie, ciesze sie, ze smakuja!
Również uwielbiam owsiankę i nie tylko zimą. Dzisiaj robiłam placuszki właściwie nie na śniadanie, a na kolację. Dodałam jednak nieco mniej proszku do pieczenia, niecałą łyżeczkę zamiast 2 i odrobinę sody. Również wyrosną 😉 Smacznego!
[…] Inspiracja […]
na co mozna wymienic maslanke jesli akurat nie mamy pod reka?
Jogurt naturalny + cytryna
Pychotka, wyszły przepyszne!!!! Dziękuję za znakomity przepis 😘
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂