Cytrynowe, pomarszczone, słodkie – zimowe, idealne do herbaty na rozgrzewkę. To ciasteczka z cyklu ‚nie wyglądam ale smakuję’ i najbardziej lubię je od razu po upieczeniu. Potem robią się coraz bardziej kruche i chrrrupiące. Jeśli chcecie by były mniej kruche, warto zmniejszyć czas pieczenia. Robią się równie szybko, jak znikają – na tyle szybko, że ostatnio robiłam je przy gościach.

ciasteczka cytrynowe - przepis i zdjęcia

Ciasteczka cytrynowe

– 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej)
– 3/4 szklanku cukru
– 1 jajko
– 1 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 cytryny*
– 1/2 szklanki cukru pudru

przepis na cytrynowe ciasteczka

Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać jajko i dalej miksować. Dodać startą skórkę z cytryny oraz świeżo wyciśnięty sok (* jak ktoś lubi mocno cytrynowe można wycisnąć całą cytrynę). Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z sodą oraz szczyptą soli – wymieszać krótko, tylko do momentu aż masa się połączy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny – formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze, zachowując spore odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. 175C około 8-12 minut (ciastka nie powinny się zezłocić, im dłużej pieczemy, tym bardziej będą kruche). Można oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie)

cytrynowe ciastka pomarszczone - blue spoon