Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta na kruche ciastka i wykorzystuje je na różne sposoby.
Dziś sposób najprostszy – ciastka dekorowane stemplami, lukrem lub saute, ew. na końcu posypane cukrem pudrem.
Wierzcie mi – taka prostota ma swój urok!

Przepis na ciasto, z którego przygotowuje sie te ciastka znajdziecie tu: przepis podstawowy na kruche ciastka

Trzeba je rozwałkować na grubość ok 4-5mm i wycinać kształty – bądź gotowymi foremkami, bądź przy pomocy szklanki, można też użyć stempli do ciastek.
Jeśli ciasto sie klei – można na wałek nasypać odrobinę mąki – przed włożeniem ciastek do piekarnika usuwamy nadmiar mąki przy pomocy pędzelka.
Jeśli macie dużą porcję ciasta i wałkowanie/wycinanie trwa dłużej, to ciasto może się zacząć kleić bo jest zbyt ciepłe, trzeba je wtedy włożyć do lodówki na 10 minut.

Ciastka pieczemy ok 8-10 minut w temp 175 (czas zależy od grubości i wielkości ciastek) – powinny jednak pozostać jasne.
Po przestudzeniu możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lukier królewski 

– 1 białko
– 1 szklanka cukru pudru
– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Pamiętam, że jako dziecko ucierałam taki lukier ręcznie w makutrze, specjalną drewnianą kulą. Teraz po prostu robi to za mnie mikser z końcówką typu ‚wiosło’ – trwa to ok 5 minut.
Przy lukrowaniu warto najpierw narysować na ciastku ‚obrzeże’ a potem je wypełniać. Zostawić do wyschnięcia na ok. 10 minut.