Ostatnia przerwa na blogu była spowodowana moim rozwodem z mąką pszenną. Pominąwszy wszelkie inne aspekty (zdrowotne), taki rozwód to nie lada problem dla kogoś, kto prowadzi bloga kulinarnego. Szczególnie, jeśli przeważają na nim słodkie wypieki. Poniższy przepis jest pierwszym z zapewne wielu, które się tu pojawią, w którym nie znajdziecie pszenicy. Oczywiście „normalne” przepisy też będą – nie piekę przecież tylko dla siebie.
Plusem rozwodu z pszenicą jest to, że część przepisów będzie bezglutenowa – tak, jak ten poniżej. Przy okazji uśmiecham się do Was – jeśli znacie fajne przepisy bez glutenu, napiszcie proszę maila.
A przepis na babkę jest stary jak świat – co pewnie dziwi bo przecież „moda bezglutenowa” to taka nowość. A  nie – tę babkę piekła zawsze na Wielkanoc moja mama, a przepis zdaje się pochodził z baardzo dawnego numeru ‚Kobiety i życia’. Klasyka górą!

sprawdzony przepis na babkę piaskową

 

Babka piaskowa

– 5 jajek
– 1 szklanka cukru
– 200g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka* utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę (ok 10 minut mikserem). Dodawać powoli (po łyżce) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą – miksować dalej, na niższych obrotach. Po dodaniu całej mąki cienkim strumieniem dodawać masło, cały czas miksując.
Foremkę wysmarować tłuszczem i wyspać bułką tartą lub zmielonymi migdałami**, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C przez 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem)

łatwy przepis na babkę wielkanocną

* Dla tych, którzy boją się zakalca wersja II przygotowania: na początku ubijamy z cukrem same żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie, po łyżce na samym końcu (tj po dodaniu masła). Reszta identycznie.

Jajek jest tu sporo więc dobrze gdyby były dobrej jakości – takie z „1” lub ewentualnie „2” na stempelku.

jajka - fotografia kulinarna blue spoon

** Jeśli wypiek ma być w 100% bezglutenowy to trzeba sprawdzić czy proszek do pieczenia  nie ma domieszek (zanieczyszczeń) z glutenem, a formę wysypać np zmielonymi migdałami, a nie bułką tartą.