Kiedy zobaczyłam zdjęcie podobnych ciastek na stronie Country Living, wiedziałam, że prędzej czy później zagoszczą w mojej kuchni. Trochę to trwało, bo nie wiedzieć czemu natknęłam się na tę galerię w okolicach czerwca, ale na szczęście w porę sobie o nich przypomniałam.

Ciastka są bajecznie proste w wykonaniu (spokojnie można poprosić o pomoc dzieci) – nie są porywające w smaku bo to najzwyklejsze kruche ciastka ale z pewnością budzą zainteresowanie wyglądem. No i nie przesadzajmy – oczywiście są jadalne, i dla tych, którzy lubią proste, sprawdzone smaki – będą idealne. Można również wykorzystać je jako dekoracja na choinkę – do zawieszenia na jakiejś ładnej wstążeczce :)

Warto przygotować podwójną porcję ciasta z poniższego przepisu – jest ono uniwersalne i da się z niego „za jednym zamachem” zrobić różne ciasteczka. Nie zajmie to więcej niż godzinę, a ze względu na różnorodność niektórzy mogą pomyśleć, że pani domu spędziła w kuchni co najmniej kilka dni 😉

Podstawowy przepis na kruche ciastka

– 1 kostka masła (w temp. pokojowej)
– 1 szklanka cukru
– 1 jajko
– 2 1/2 szklanki mąki
– olejek waniliowy
– barwnik spożywczy lub kakao (opcjonalnie)

Masło utrzeć z cukrem ok 1 minutę na średnich obrotach miksera. Dodać jajko i olejek i miksować około 30 sekund. Mąkę przesiać i dodać całą do ciasta, zmniejszając obroty miksera miksować jeszcze około pół minuty – nie wolno miksować zbyt długo by ciasto nie było zbyt twarde po upieczeniu.

By zrobić laski św. Mikołaja do części ciasta dodać czerwony barwnik (można też zrobić wersje mniej świąteczną biało-brązową dodając 1 łyżkę kakao). Masa może mieć na tym etapie formę ‚okruszków’ – zbieramy je w kulę (nie musi być wyrobiona), wkładamy do woreczka lub owijamy foliąspożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, bierzemy porcję wielkości orzecha włoskiego i formujemy dość cienki rulonik – jeden z jasnego, jeden z czerwonego ciasta. Kładziemy je obok siebie na stolnicy i delikatnie splatamy, a następnie formujemy w kształcie laski.

Układamy je na blaszce i kiedy już wszystkie są gotowe, całą blaszkę wkładamy do lodówki na 10 minut by stwardniały. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175C, i kiedy ciastka są już twarde wkładamy je do nagrzanego pieca i zostawiamy na około 8-10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia na kratce.