Ostatnia propozycja na ciasteczka świąteczne to swoiste 2w1 bo ciastka oprócz tego, że sa jak najbardziej jadalne (i smaczne), to fantastycznie sprawdzają się jako ozdoby choinkowe – szczególnie kiedy światełka choinkowe podświetlają witrażyki zwane też „szybką”.

Ciastka z witrażem

– ciasto z przepisu podstawowego na kruche ciastka
– landrynki
– barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przygotowujemy masę na ciastka w/g tego przepisu – schładzamy, wałkujemy, wycinamy ciastka, używając  mniejszych foremek do wycięcia kształtów w środku. Jeśli chcemy je powiesić na choince robimy dziurki przy pomocy wykałaczki. Wkładamy do lodówki na 10 minut, a następnie do piekarnika nagrzanego do 175C. Ustawiamy minutnik na 5 minut.

W tym czasie przygotowujemy landrynki  – wkładamy je do foliowego woreczka i przy pomocy wałka drewnianego kruszymy je aż do uzyskania landrynkowego proszku.

Po 5 minutach pieczenia ciastek, wyciągamy blachę z piekarnika i w środek ciasteczek wsypujemy proszek landrynkowy, a następnie pieczemy jeszcze 4-5  minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a potem możemy jeść lub/ i wieszać :)

Uwaga! Środek landrynkowy po upieczeniu jest tak twardy, jak zwykłe landrynki – warto o tym pamiętać, zwłaszcza jak ktoś ma delikatne zęby.

Wesołych Świąt!