Małe gwiazdki z lukrem – symbol Bożego Narodzenia. Tym razem w wersji kruchej o smaku cynamonu i miodu. Na rozgrzanie z herbatką 🙂
Plastyczne ciasto, które dobrze się wałkuje i wykrawa – oczywiście można zrobić te ciasteczka też w innych kształtach. Co komu w duszy gra!
Ach, jeśli nie planujecie ich lukrować, radzę dodać więcej miodu – bo same w sobie nie są zbyt słodkie.
Cynamonowe gwiazdki z miodem
– 400g mąki
– 3 żółtka
– 4 łyżki miodu
– 2 łyżeczki cynamonu
– 150g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać żółtka, masło i całość posiekać (powinny powstać 'okruchy’). Dodać cynamon i miód i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok 4-5 milimetrów i wycinać gwiazdki.
Ułożone na blaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut.
Po ostygnięciu dekorować lukrem.
Tak, jak w zeszłym roku mam też dla Was drugą tapetę grudniową – znajdziecie ją jak zwykle tutaj
Tagi
banany
bezglutenowy
bez jajek
bez mleka
bez mąki pszennej
bez pszenicy
Boże Narodzenie
ciasta z owocami
ciastka
cynamon
cytryny
czekolada
czosnek
dla dzieci
drożdże
fotografia kulinarna
Francja
gruszki
jabłka
jagody
jesień
jogurt grecki
kokos
konkurs
lato
lody
mak
maliny
migdały
mleko kokosowe
muffinki
obiad
orzechy
porzeczki
proste
płatki owsiane
rabarbar
ser biały
sernik
szybkie
tapeta na pulpit
truskawki
Wielkanoc
zakupy
śniadanie
Cudowne gwiazdki i piękna tapeta na pulpit 🙂
Tapeta już na moim pulpicie 🙂
A przepis na ciasteczka na pewno trafi w nasze ręce 😉
jakie śliczne ciasteczka 😉
hihi, 'rozwałkuj na grubość 4-5 minut’ ? :))) dopiero za 3 razem zauważyłam 🙂
@brightside – tak to jest, jak sie zyje w niedoczasie 🙂
A jak zrobić lukier? Przepraszam, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami 🙂
Pyszne są te ciasteczka 🙂 uwielbiam cynamon, a jak mi w duszy zagrało przy ich wycinaniu zobaczysz na zdjęciu, które Ci wysłałam 🙂
Pierniczki zrobione:) ..juz ich nie ma:>
niedługo druga tura bedzie:D
ale to nie pierniczki 😉
Szybkie i proste w wykonaniu i do tego bardzo dobre! Już dawno miałam wypróbować ten przepis, ale jakoś ciągle nie miałam czasu, aż w końcu padło na dzisiejszy poranek 🙂 Dodatkową przyjemnością (oprócz pieczenia i jedzenia) jest zapach cynamonu, który nadal unosi się w moim domu!