Są miękkie i puszyste – do tego smaku dodajemy ciepłe, kokosowe mleko, które sprawia, że bułeczki są delikatne, słodkie i cudnie mleczne. Najlepiej sprawdzają sie kiedy spotyka się rodzina lub przyjaciele w większym gronie, a na stół wjeżdża blaszka takich cudnych krągłych bułeczek – do odrywania, mlaskania, popijania kakao i oblizywania palców. Lubię je ciepłe, prosto z pieca w deszczowe popołudnia lub wstawione na chwilę do piekarnika i jedzone na śniadanie z aromatyczną kawą. Ciekawe, że choć przepis jest z egzotycznych rejonów świata (co tłumaczy niejako kwestię mleka kokosowego) to w naszym chłodnym klimacie, szczególnie w jesienne i zimowe dni zdają egzamin na szóstkę!

pani popo - przepis i zdjęcia

Pani Popo 

– 3 szklanki mąki (ok 0,5kg)
– 8g drożdży instant
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki masła
– 1 łyżka cukru
na polewę:
– 1/2 – 1 puszka mleka kokosowego
– 1/2 szklanki cukru

(przepis K. Suaava McDonald)

hawajskie bułeczki - przepis

Mleko, masło, cukier i szczyptę soli podgrzać lekko w małym rondelku aż masło się rozpuści. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki mąki i drożdże – wymieszać. Dodać podgrzane (nie gorące!) mleko z dodatkami i mieszać na wolnych obrotach. Cały czas mieszając dosypać resztę  mąki. Wyrabiać aż uzyskamy plastyczne, gładkie ciasto (ok 6-8 minut). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do podwojenia objętości)
Po tym czasie ciasto odgazować i uformować małe kulki (u mnie 9 szt.) układając je w nasmarowanej tłuszczem formie. Tak przygotowane bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

kokosowe bułeczki - przepis blue spoon

Formę zabezpieczyć folią aluminiową (nie powinno się nic dziać ale ja owijam, tak na wszelki wypadek). Mleko kokosowe wymieszać z cukrem – idealne w/g mnie proporcje to 1/2 puszki mleka + 1/4 szklanki cukru, ale jeśli ktoś lubi słodkie wypieki to można dać 1/2 szkl. cukru, a jeśli ktoś lubi bardzo kokosowe smaki to można spokojnie piec dodając całą puszkę mleka. Bułeczki wchłoną mleko podczas pieczenia (a przynajmniej jego część), co daje im ten charakterystyczny smak.
Przygotowane bułeczki polewamy mlekiem kokosowym i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 175C – piec ok. 20 minut (nie powinny być bardzo brązowe na wierzchu)

PS. Zapraszam na bluespoonowy instagram oraz do wzięcia udziału w zabawie – do wygrania książka!