Uwielbiam gruszki! Może to mało popularne ale zdecydowanie wolę gruszki od jabłek, a to ciasto jest moim jesiennym hitem. Uwielbiam je!

Puszysta, kremowa warstwa ciasta plus miękka, słodka warstwa owoców, orzechy z cynamonem, a na wierzchu chrupiąca skórka. Tekstury i smaki – grają tu, przeplatają się ze sobą, flirtują. Cud, miód gruszki i orzeszki!
Zróbcie to ciasto jesienią – nie pożałujecie!

ciasto z gruszkami - przepis

Ciasto z gruszkami i orzechami

– 1/2 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 2  jajka
– 240g mąki
– 220ml śmietany (u mnie pół na pół 30% i 18%)
– 1 lyżeczka proszku do pieczenia
– 2-3 gruszki

– 200g orzechów
– 60g brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 50g masła
– 50g mąki

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem, a następnie dodawać pojedyńczo jajka i ucierać. Do tak przygotowanej masy dodawać naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ucierać do uzyskania jednolitej,  puszystej masy.
Orzechy posiekać (dość grubo) i wymieszać z brązowym cukrem i cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać ręką masło i mąkę – do uzyskania kruszonki. dodać 3/4 mieszanki orzechowej i wymieszać. Resztę orzechów odłożyć.

ciasto z gruszkami

Do przygotowanej formy (u mnie tortownica 18cm) wlać połowę ciasta, a  na nie wyłożyć pokrojone gruszki. Następna warstwa to kruszonka z orzechami, na nią wylewamy drugą połowę ciasta, a na wierzch wysypujemy pozostałą mieszankę orzechów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec ok 30-40 minut.

Najlepsze jest ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych.