Jeden z moich najulubieńszych – choć bardziej jesienny niż letni. Ma niecodzienny smak (a może to my przywykliśmy tylko do dżemów truskawkowych i wiśniowych?) – jest ciut słodki z nutką kwaskowości. Uwielbiam go z camembertem, twarożkowi dodaje charakteru, a tortom element zaskoczenia i nietuzinkowości. Na brioszkach jest obłędny, a w tych ciasteczkach (zamiast czekolady) staje się uzależniający. Przedstawiam Wam mojego faworyta:
Dżem gruszkowy z kardamonem
– 1kg gruszek
– 1/2 cytryny
– 1/2 szklanki cukru
– kardamon zielony (nasiona)
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie do miski, zasypać cukrem i wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Następnego dnia całą zawartość miski (gruszki i sok, które puściły) przełożyc do garnka i dodać sok z cytryny. Zagotować, a następnie dodać kardamon i gotować, często mieszając aż gruszki staną się przezroczyste – ok 10 minut.
Odstawić z ognia i poczekać aż przestygną – ok 2/3 zawartości garnka (bez kardamonu) zmiksować blenderem na puree i z powrotem przełożyć do garnka – gotować na małym ogniu aż dżem będzie odpowiednio gęsty. Usunąć kardamon (jeśli ktoś chce uzyskać bardzo korzenny smak to można dodać zmielone ziarna) i gorący dżem przekładać do słoików.
Moja rada: kardamon (i wszystkie przyprawy, które potem trzeba usunąć z dżemów np anyż, pestki cytryny, gożdziki itp) umieszczam w zaparzaczu do herbaty i wkładam go do garnka – nie trzeba potem ich „odławiać”.
Zapowiada się niezwykle aromatycznie. Trafia na listę do wypróbowania.
Prześliczne fotografie! Napewno wypróbuję przepis 🙂 Pozdrawiam ciepło
mmmm, dżem gruszkowy brzmi pysznie 🙂
i te zdjęcia – ach, zachwycają!
Zachwycający dżem, przepiękne zdjęcia: )
Jak zwykle cudowne zdjęcia, aż pachnie przez ekran:)
Gruszki kupione! Jestem ciekawa smaku.
Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje
Nigdy nie jadłam dżemów dopóki nie zaczęłam robić swoich własnych ( z małą ilością cukru) 🙂 Właśnie zrobiłam dżemik z tego przepisu, rewelacja !!
ile sloikow wychodzi z tego przepisu?
U mnie były 3 słoiki ale to zależy i od wielkości słoików, i od gęstości dżemu.
Witam, chciałabym zapytać o iilość kardamon do tego przepisu?
To zależy jaki efekt chcemy uzyskać. U mnie była to łyżeczka – ilość widać na ostatnim foto.