Uwielbiam gruszki! Może to mało popularne ale zdecydowanie wolę gruszki od jabłek, a to ciasto jest moim jesiennym hitem. Uwielbiam je!
Puszysta, kremowa warstwa ciasta plus miękka, słodka warstwa owoców, orzechy z cynamonem, a na wierzchu chrupiąca skórka. Tekstury i smaki – grają tu, przeplatają się ze sobą, flirtują. Cud, miód gruszki i orzeszki!
Zróbcie to ciasto jesienią – nie pożałujecie!
Ciasto z gruszkami i orzechami
– 1/2 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jajka
– 240g mąki
– 220ml śmietany (u mnie pół na pół 30% i 18%)
– 1 lyżeczka proszku do pieczenia
– 2-3 gruszki
– 200g orzechów
– 60g brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 50g masła
– 50g mąki
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem, a następnie dodawać pojedyńczo jajka i ucierać. Do tak przygotowanej masy dodawać naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Orzechy posiekać (dość grubo) i wymieszać z brązowym cukrem i cynamonem. W osobnym naczyniu wymieszać ręką masło i mąkę – do uzyskania kruszonki. dodać 3/4 mieszanki orzechowej i wymieszać. Resztę orzechów odłożyć.
Do przygotowanej formy (u mnie tortownica 18cm) wlać połowę ciasta, a na nie wyłożyć pokrojone gruszki. Następna warstwa to kruszonka z orzechami, na nią wylewamy drugą połowę ciasta, a na wierzch wysypujemy pozostałą mieszankę orzechów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec ok 30-40 minut.
Najlepsze jest ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych.
w wielu przepisach uzywa pani pojecia „kostka masła”. w sklepach sa kostki 200 i 250g, czy moglaby pani pisac o jaka konkretnie mase masla chodzi? 🙂 dziekuje 🙂
Ja też używam różnego masła i zupełnie się tym nie przejmuję – jest bardzo mało przepisów, które muszą być wykonywane z aptekarską precyzją. Jajka również mają różną wielkość – czasami trzeba byłoby wziąć 3 lub 4 małe jajka, tam gdzie ja używam 2 dużych. Reasumując – w tym przepisie ja brałam 110g masła ale jeśli weźmie Pani 100g lub 125g nie będzie to miało znaczenia. Pozdrawiam!
Mmm, też przepadam za ciastami z gruszkami 🙂 Twoje wygląda niezwykle kusząco 🙂
Piekłam 15 min dłużej i ciasto w środku było surowe i nawet nie od gruszek tylko od orzechów z masłem. Wstawiłam na kolejne 15 minut i nadal był zakalec.. tak się nastawiłam na to ciasto.. gdzie popełniłam błąd?
Orzechy z kruszonką nie mogą spowodować zakalca. To może być kwestia temperatury piekarnika (ja piekę z termoobiegiem, bez zawsze podnosi się temp.), ale też soczystości gruszek czy mąki, a nawet wielkości blaszki.
w końcu zrobiłam. pyszności! gruszki, orzeszki… niebo w gębie 🙂
Fantastycznie, ciesze się bardzo!