Kolejny klasyk sernikowy – kokos! Jeśli lubicie takie smaki, będziecie zachwyceni. Jeśli do kokosa podchodzicie z umiarkowanym entuzjazmem – upieczcie bez kokosowego wierzchu. Jeśli nie lubicie kokosa – upieczcie sernik cappucino 😉 Zauważyłam, że lubią ten sernik zwłaszcza panowie.. jest niezbyt słodki więc czasem posypuję go na wierzchu cukrem pudrem. Można też przygotowac do niego polewę czekoladową – wtedy jest już bardzo bounty 😉 Ach, i pięknie będzie się komponował na Wielkanocnym stole jeśli ktoś będzie chciał odpocząć po ultrasłodkich mazurkach z kajmakiem.

sernik kokosowy - przepis blue spoon

Sernik kokosowy
– 500g sera (o wyborze odpowiedniego sera na sernik możecie przeczytać tutaj)
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 1/2 szklanki cukru
– 3 jajka
– 1/2 szklanki jogurtu greckiego
– 50g wiórek kokosowych
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

na wierzch:
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 1 szklanka wiórek

przepis na sernik wielkanocny z kokosem

Ser zmiksować z cukrem dość krótko (ok 2 minuty). Dodać mleko kokosowe, a następnie dodawać pojedyńczo jajka – po każdym krótko miksując. Następnie do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe – wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać jogurt grecki. Gdyby masa była za rzadka można dosypać wiórek.

W miseczce wymieszać wiórki z mlekiem – odstawić (ten krok można pominąć jeśli nie chcemy by sernik był bardzo-bardzo kokosowy)

sernik z mleczkiem kokosowym

Masę przelać do przygotowanej formy z natłuszczonymi masłem bokami (ja piekę w tortownicy 20cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C (bez termooobiegu). Piec ok 70-80 minut, na wierzch sernika wyłożyć dość szybko przygotowane wiórki i zostawić w piekarniku jeszcze 5-8 minut (do zrumienienia). Jeśli pieczemy bez wierzchu z wiórków sernik powinien siedzieć w piekarniku ok 80-90 minut. Studzić w piekarniku, przed podaniem schłodzić.

sernik na Wielkanoc - sprawdzony przepis