Klasyka gatunku – zarazem najprostszy i chyba mój ulubiony. Zawsze obroni się na stole. Bo z sernikami jest chyba jak z kremówkami z filmu Shrek. Każdy lubi sernik!
Tradycyjnie pieczony bez spodu, ja lubię go z dodatkiem rodzynek i polewy czekoladowej.

przepis na klasyczny sernik - blue spoon

Sernik wiedeński

– 1 kg dobrego sera
– 3 jajka
– 200ml śmietany 30%
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru
– 1 cytryna
– 40g rodzynek
– rum (opcjonalnie)

– 50g masła
– 100g gorzkiej czekolady

sernik na Wielkanoc - przepis

Rodzynki skropić obficie rumem i odstawić. Śmietanę ubić (nie musi być idealnie – jeśli się ją poubija ciut dłużej niż standardowo, to nawet lepiej) Ser utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Dodawać pojedyńczo jajka (powinny być w temp. pokojowej) i po każdym krótko miksować. Z cytryny wycisnąć sok i dodać go do masy. Na końcu dodać mąkę i przemieszać krótko.  Tuż przed wlaniem masy do formy dodać rodzynki.

Do przygotowanej tortownicy (boki wysmarować masłem) wlać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, a na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Piec (bez termoobiegu) ok 70-90  minut (masa na środku musi być ścięta). Chłodzić w piekarniku przez kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę – dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Smarować sernik na wierzchu a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

sernik wiedenski - przepis