Sernik, serniczek.. cóż lepszego może być na sobotnie popołudnie kiedy za oknem szaleje wichura i zacina deszcz?
Pyszny, wykwintny i elegancki (jeśli można tak powiedzieć) w smaku. Niezbyt słodki więc można do niego podać gorącą czekoladę lub.. kulkę lodów waniliowych.
Ja go lubię bez żadnych dodatków lub w ramach rozpusty podany z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

Ostatnio wywiązała się dyskusja o tym, że sernik to trudne ciasto. A według mnie to jest jedno z najprostszych ciast (porównywalnie z muffinkami) a efekt – zdecydowanie większy!
Sernik miksuje się jakies 5 minut, potem godzinka pieczenia, a potem cała ‚wieczność’ oczekiwania aż ostygnie i się schłodzi. A ten poniższy szczególnie trzeba podawać dobrze schłodzony.
Przywodzi wtedy na myśli mrożoną kawę pitą w upalny, sierpniowy dzień…

sernik cappucino - przepis

Sernik cappucino
– 1kg dobrego sera
– 4 jajka
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 50ml śmietany 30%
– 1/4 szklanki wrzątku
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej*
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

przepis na sernik kawowy

Do wrzątku dodać kawę rozpuszczalną oraz cynamon – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
* – można zastąpić espresso zrobionym na połowie wody – tak, by otrzymać ok. 70ml kawy, wystudzić

Ser z cukrem zmiksować krótko. Dodawać pojedyńczo jajka i po każdym miksowac nie dłużej niż minutę. Dodać śmietanę i krótko wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąkę ziemniaczaną.
Do gotowej masy wlewać powoli przestudzoną kawę – nie miksować zbyt długo.
Masę przelać do przygotowanej formy (najlepiej tortownica o średnicy ok 20cm) i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C i piec ok 60 minut.
Zostawić do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)

Podawać z polewą czekoladową lub z bitą śmietaną.
Uwaga! Uzależnia :)

sernik na wielkanoc

 

Czy chcielibyście przeczytać o robieniu ciemnych, nastrojowych zdjęć jedzenia – takich, jak te powyższe? Jeśli tak – zostawcie komentarz (jeśli macie konkretne pytania – tym lepiej!)
Przy okazji przypominam, że można poczytać ogólnie o robieniu zdjęć kulinarnych w tej notce o fotografii kulinarnej