Małe gwiazdki z lukrem – symbol Bożego Narodzenia. Tym razem w wersji kruchej o smaku cynamonu i miodu. Na rozgrzanie z herbatką 🙂
Plastyczne ciasto, które dobrze się wałkuje i wykrawa – oczywiście można zrobić te ciasteczka też w innych kształtach. Co komu w duszy gra!
Ach, jeśli nie planujecie ich lukrować, radzę dodać więcej miodu – bo same w sobie nie są zbyt słodkie.

Cynamonowe gwiazdki z miodem

– 400g mąki
– 3 żółtka
– 4 łyżki miodu
– 2 łyżeczki cynamonu
– 150g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać żółtka, masło i całość posiekać (powinny powstać ‚okruchy’). Dodać cynamon i miód i zagnieść ciasto. 
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok 4-5 milimetrów i wycinać gwiazdki.



Ułożone na blaszce wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut.

Po ostygnięciu dekorować lukrem. 

 

Tak, jak w zeszłym roku mam też dla Was drugą tapetę grudniową – znajdziecie ją jak zwykle tutaj