Fajna wersja kurczaka, którą przygotowuje się bardzo szybko – bardzo lubię takiego kurczaka pokrojonego w kostkę dodawać do sałatek. Świetnie się też sprawdza pokrojony na plasterki jako baza do kanapek. Tak zamarynowanego kurczaka można też po krótkim obsmażeniu wrzucić do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku, np z dodatkiem ziemniaków, batatów, pomidorów gałązkowych, szalotki itp

marynowany kurczak - przepis

Pierś kurczaka marynowana w occie balsamicznym

– 2 filety z kurczaka
– 4 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka miodu lub 1 łyżka brązowego cukru
– sól

Ocet wymieszać z oliwą, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Filety rozbić lekko tłuczkiem i posolić. Włożyć do marynaty na 30-60 minut, od czasu do czasu je obracając.
Na rozgrzaną patelnie położyć filety i smażyć ok 3 minuty po obu stronach. Do marynaty, która pozostała w naczyniu dodać miód (lub cukier) i wlać na patelnię. Smażyć pod przykryciem, przewracając filety od czasu do czasu aż sos się zredukuje.