To dziwne, że ja – zakochana w cukinii (a szczególnie w zupie cukiniowej) odkryłam to danie tak późno w swoim życiu. Ale jak już odkryłam, to przepadło – a właściwie ja przepadłam. Kocham miłością czystą i głęboką. Gdyby ktoś zaoferował mi kawałek ciasta lub faszerowaną cukinię to wybrałabym to drugie!
Cukinia faszerowana
– 2 cukinie
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 cebuli
– 150g mięsa mielonego
– 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu)
– 1 kula sera mozarella
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– bazylia lub pietruszka (opcjonalnie)
Cukinie dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążone cukinie posypać delikatnie solą, a następnie położyć na ręczniku papierowym, skórką do góry i zostawić.
Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię – do zeszklenia. Dodać wyciśnięty czosnek, a po chwili mięso. Całość zostawić na patelni parę minut aż będzie dobrze podsmażone.
W tym czasie wydrążony wcześniej miąższ cukinii drobno posiekać. Dodać do mięsa i nadal smażyć – ok 10 minut aż sos odparuje. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy (do smaku).
Cukinie ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i nałożyć farsz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok 30 minut. Po tym czasie na wierzchu położyć mozarellę pokrojoną w plastry i oprószyć ziołami – wstawić z powrotem do piekarnika na ok 5 minut. Podawać na ciepło, skropione oliwą z oliwek i posypane posiekaną pietruszką lub bazylią (opcjonalnie)
PS. Przypominam o trwającym konkursie!
Moje ulubione danie:) piękne zdjęcia
Uwielbiam cukinię pd każda postacią,często latem robię z niej różne potrawy,faszerowana jest przepyszna!
cukinia, moja letnia specjalność, uwielbiam ją faszerwaną, grillowaną, smażoną i gotowaną;))
za chwilę sam spróbuję tych pyszności 🙂
I jak smakowały?