Jest mocno czekoladowe i w połączeniu z wiśniami tworzy to głęboki, aksamitny i elegancki smak. Nie jest to ciasto dla wielbicieli słodkich wypieków, za to przepadają za nimi mężczyźni oraz fani wilgotnych, ciężkich ciast.
Ja dla zwiększenia efektu używam bardzo gorzkiej czekolady, niesłodzonego kakao i budyniu bez cukru. Można dla odmiany użyć mlecznej czekolady i bardziej posłodzić budyń – szczególnie jeśli wiśnie z tych mniej słodkich. W takiej wersji radziłabym przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

ciasto z wiśniami i budyniem

Ciasto z wiśniami i budyniem

– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50g czekolady
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżka kawy instant
– 400ml mleka
– 1 op budyniu
– 3/4 szklanki cukru (lub 2/3 jeśli słodzimy budyń)
– 2 jajka
– 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
– 1 szklanka jogurtu
– wiśnie

ciasto czekoladowe z wiśniami - przepis blue spoon

Wiśnie umyć, wydrylować i odsączyć. Budyń ugotować zmniejszając ilość mleka do 400ml i odstawić do wystygnięcia. Czekoladę drobno posiekać.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, kawę, cukier i szczyptę soli. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać tłuszcz i jogurt – wymieszać do połączenia składników.

Do miski z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać do uzyskania jednorodnej masy (jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać parę łyżek mleka). Dorzucić czekoladę i delikatnie przemieszać.
Na przygotowaną blaszkę wylać 2/3 ciasta i wyrównać, na wierzch wyłożyć warstwę budyniu, a na niej poukładać dość gęsto wiśnie. Na wierzchu łyżką wykładać pozostałą masę czekoladową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec ok 50-60 minut.