Dla wielu to pewnie danie dzieciństwa – świetne na jesienną kolację kiedy za oknem szaruga. Zapach cynamonu i jabłek (prawie jak szarlotka!) i chrupiąca kołderka z zapieczonej śmietanki…
Ryż można ugotować wcześniej, jabłka warto mieć w słoiku ale jeśli nie mamy to robi się je w 10 minut czyli całość da się przygotować w pół godziny.
Poniższe proporcje są dla 2 osób

ryż z jabłkami - przepis i zdjęcia

Ryż zapiekany z jabłkami

– 200g ryżu
– 1,5 szklanki mleka
– 3 jabłka
– cynamon
– 100ml śmietany
– masło
– cukier

Ryż ugotować na mleku. W czasie kiedy ryż się gotuje obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, dodać 2 łyżeczki cynamonu oraz cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka) i zagotować ok 10 minut, mieszając.
Naczynia, w których będziemy zapiekać wysmarować masłem – na spód wyłożyć połowę ugotowanego ryżu, na ryż położyć cienkie plasterki zimnego masła. Następna warstwa to uprażone z cynamonem  jabłka. Na warstwę jabłek wykładamy resztę ryżu, a na sam wierzch cienką warstwę śmietany, którą następnie posypujemy dwoma łyżeczkami cukru i oprószamy cynamonem.
Zapiekamy przez ok 20 minut w temp. 150C. Podawać ciepłe (choć na zimno też jest dobre)

sprawdzony przepis na ryż na mleku

Jak ugotować ryż na mleku?

Do garnka wlać mleko i wsypać ryż (jeśli jest w torebkach to je rozcinam i wsypuję go ‚luzem’). Dodać szczyptę soli i łyżkę masła – zostawić 8 minut na gazie, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wyłączyć palnik, a garnek przykryć i zostawić by ryż wchłonął resztę mleka, ok 5 minut.

przepis na ryż zapiekany z jabłkami