Jedziemy na wycieczkę, bierzemy misia w teczkę. I drożdżówki obowiązkowo.
Te nie są zbyt słodko (specjalnie robię je bez kruszonki) a z kubkiem schłodzonego mleka są przepyszne.
W dodatku dość nieskomplikowane w wykonaniu czyli tak, jak lubię najbardziej.

Drożdżówki z rabarbarem
– 0,5kg mąki pszennej
– 1 op drożdży instant
– 1 szklanka mleka
– 1 jajko
– 0,5 szklanki cukru
– 50g masła

– 4 szt. rabarbaru
– 1 kisiel o smaku truskawkowym
– 3/4 szklanki cukru

– 1 jajko



Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy i wsypujemy do niego drożdże oraz łyżkę cukru. W dużej misce mieszamy mąkę, jajko (ja używam dwużółtkowych), cukier, szczyptę soli i masło. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste (mikser robi to ok 10 minut). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ok 1 godzina)

Rabarbar obieramy i kroimy w drobne plasterki (najlepiej ok 0,5 cm grubości) – wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem (można dać troche mniej jeśli ktoś bardzo lubi kwaskowy smak) i 2 łyżki wody. Gotujemy mieszając często aż rabarbar puści sok i doprowadzimy go do wrzenia. Wtedy wsypujemy kisiel i energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Zdejmujemy z ognia i ostawiamy do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy na pół i wałkujemy (lub rozciągamy rękoma) na grubość ok 1 cm. Wykrawamy krążki (ja robię to dużą filiżanką) i kładziemy na przygotowaną blaszkę. To samo robimy z drugą połową ciasta (powinno wyjść ok 12 drożdżówek)
Odstawiamy je do podrośnięcia (ok 20 minut) – po tym czasie smarujemy drożdżówki rozkłóconym jajkiem, a następnie robimy na środku każdego krążka wgłębienie – ja używam do tego szklanki, a środek każdego krążka posypuję wcześniej szczyptą mąki. We wgłębienie nakładamy nadzienie rabarbarowe.



Jeśli ktoś lubi można wierzch posypać kruszonką (ja robię je bez niej):

– 1 szklanka maki
– 0,5 szklanki cukru
– 1 mały cukier waniliowy
– 0,5 kostki  roztopionego masla 

Roztopić masło i kiedy jeszcze będzie gorące wymieszać z mąką i cukrem.



Nagrzewamy piekarnik do 200C, wkładamy drożdżówki i zmniejszamy temp. do 180C – pieczemy ok 10-15 minut do zezłocenia ciasta.
Jeśli wybieramy wersje bez kruszonki, wierzch drożdżówek przed podaniem można posypać cukrem pudrem.