ŚCzuć, że już jesień prawie – chłodne wieczory, mniej słońca i zaczęły się ulewy…
Ostatni dzwonek żeby zamknąć w słoikach trochę lata. Sezon śliwkowy w pełni więc to świetny moment by zrobić powidła.
Lubię je smażyć bo robi się to szybko i „samo”. A tę wersję, którą nazywam domową Nutellą, lubię najbardziej.
Obłędnie pachną cynamonem i są cudnie czekoladowe – jeśli ktoś lubi śliwki w czekoladzie, będzie zachwycony. A dzieci baardzo je lubią!
Idealnie nadają się też do przełożenia piernika oraz do naleśników.

powidła śliwkowe - sprawdzony przepis

Śliwkowe powidła z czekoladą i cynamonem

– 2kg śliwek
– 400g cukru*
– 1 łyżka cynamonu
– 1/2 tabliczki czekolady lub 5 łyżek dobrego kakao

* można dać więcej cukru jeśli ktoś lubi słodsze

powidła z cynamonem - łatwy przepis

Śliwki umyć, przebrać i usunąć pestki. Wrzucić do dużego garnka i dolać 250ml wody  żeby nie przywarły zanim puszczą sok. Trzymać je na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Po ok 2h dosypać cukier i dobrze go wymieszać – po ok. 10 minutach, wyłączyć gaz i zostawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu (nie muszą być zimne ale nie powinny być wrzące) zmiksować blenderem na gładką masę. Po zmiksowaniu dodać czekoladę (lub kakao) i cynamon i podgrzewać 30-60 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po ostygnięciu zgęstnieją więc nie musi być bardzo gęste). Podczas tego ostatniego etapu trzeba tylko uważać żeby nie przypalić garnka 😉

Gorące wkładać do wypasteryzowanych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem – nie trzeba ich pasteryzować.

sprawdzony przepis na powidła z czekoladą | blue spoon