Dżem malinowy należy do moich ulubionych – zarówno jako gotowy produkt, jak i pod względem produkcji.
Zima, za oknem sypie śnieg a w kubku herbata z malinami, jako dziecko jadłam kaszkę mannę z dodatkiem takiego dżemu, uwielbiam go też na naleśnikach i w tych ciasteczkach.
Celowo nie dodaje do niego zbyt wiele cukru – jeśli ktoś lubi bardzo słodkie dżemy może zwiększyć ilość cukru (do 1kg na 1kg owoców)

przepis na dżem malinowy

Dżem malinowy z rumem
– 1kg malin
– 1 szklanka cukru
– sok z 1/2 cytryny
– 2 łyżki rumu

Maliny myjemy i po delikatnym odsączeniu wrzucamy do garnka. Zasypujemy owoce cukrem i podgrzewamy – gotujemy ok 5 minut i dodajemy sok cytrynowy, mieszamy i zostawiamy na małym gazie na ok 20 minut.
Zostawiamy do następnego dnia (noc powinny spędzić w lodówce) – kolejnego dnia podgrzewamy i pozwalamy się im gotować ok 15 minut, dodajemy rum i dobrze mieszamy. Zostawiamy na gazie jeszcze ok 5 minut, a następnie gorące przekładamy do przygotowanych (umytych, wyparzonych) słoiczków.

przetwory z malin

Po zakręceniu odwracamy je do góry nogami, zostawiamy tak na 10 minut, a następnie zawijamy w koc i pozwalamy im powoli stygnąć przez 20 minut (to metoda dla tych, którzy nie chcą pasteryzować klasycznie)

domowy dżem z malin - przepis i zdjęcia