Sernik? A może jednak makowiec? Sumienie i gniewny pomruk wagi kiedy na nią wchodzę nie pozwalają na jedno, i drugie.
Wtedy moje myśli zaczynają krążyć wokół jednego z najwspanialszych wynalazków ludzkości (ok, trochę mnie poniosło) – połączenie sernika i makowca.
Cóż ja będę więcej pisać…
Seromak
na ciasto:
– 1 kostka masła
– 200 g cukru
– 1 jajko
– 1/2 kg mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
– 700g twarogu
– 350g cukru
– 1 opakowanie Sernixu
– 1 cytryna
– 3 jajka
– 1 opakowanie masy makowej
Masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko i zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 3 części – jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, a pozostałymi dwiema wyłożyć natłuszczoną blaszkę, ubijając je dość mocno palcami.
Przygotowanie masy serowej: żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać ser, sok z cytryny i Sernix. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Pianę bardzo delikatnie (koniecznie ręcznie) wymieszać z masą serową.
Na cieście rozsmarować masę makową, a na niej delikatnie rozłożyć masę serową. Na wierzchu zetrzeć pozostałą część ciasta (tę, która czekała w lodówce). Ciasto piec ok 50 minut w temp. 180C. Przestudzić w piekarniku – najlepiej smakuje po schłodzeniu parę godzin w lodówce.
Tagi
banany
bezglutenowy
bez jajek
bez mleka
bez mąki pszennej
bez pszenicy
Boże Narodzenie
chleb
ciasta z owocami
ciastka
cynamon
cytryny
czekolada
czosnek
dla dzieci
drożdże
fotografia kulinarna
Francja
gruszki
jabłka
jesień
jogurt grecki
kokos
konkurs
lato
lody
mak
maliny
migdały
muffinki
obiad
orzechy
porzeczki
proste
przetwory
płatki owsiane
rabarbar
ser biały
sernik
szybkie
tapeta na pulpit
truskawki
Wielkanoc
zakupy
śniadanie
cudny jest. pysznie tak połączyc dwa ulubione ciasta w jednym.
Pysznie wygląda!
witam, mam pytanie o masą makową jakiejś firmy? wiadomo że z jakością jest różnie a wolałabym użyć coś sprawdzonego 🙂 pozdrawiam i gratuluje wspaniałej strony!!!
@agasoso – ja uzywam masy Bakallandu