Ciasto w jesiennych kolorach – kojarzy mi się z listopadem i choć jeszcze mamy październik to już nim zapachniało w mojej kuchni…
Jest bardzo wilgotne, może nawet ciut zakalcowate ale zupełnie mi to nie przeszkadza, podaje je z polewą serową przyprószoną szczyptą cynamonu ale bez polewy też będzie świetne (i można je wziąć do pracy!)

przepis na ciasto z marchwi - blue spoon

Jesienne ciasto marchewkowe

– 3 marchwie
– 180ml oleju (najlepszy byłby kokosowy ale może być roślinny)
– 3/4 szklanki cukru brązowego
– 1/4 szklanki jogurtu greckiego
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– orzechy (opcjonalnie)

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach – powinno być jej 2 szklanki (ubitej). W misce zmiksować olej i brązowy cukier, dodać jogurt i miksować około minuty. Dodawać pojedyńczo jajka, cały czas miksując.
W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, sodę  i szczyptę soli.  Dodawać stopniowo do mokrych składników, mieszając szpatułką – aż do uzyskania jednolitej masy ale niezbyt długo (jak muffinki). Dodać marchew i posiekane orzechy – wymieszać.
Wlać ciasto do przygotowanej formy (ja piekę w tortownicy) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C,  piec ok. 35 minut (należy sprawdzać patyczkiem).

ciasto marchewkowe - przepis i zdjęcia

Jeśli chcecie zrobić polewę należy zmiksować 100g miękkego masła z 100g cukru pudru *- dodać 240g sera śmietankowego oraz 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) i wymieszać ręcznie. Masę wstawić do lodówki i po schłodzeniu rozsmarować na przestudzonym cieście.

* – jak ktoś lubi bardzo słodkie można dać nawet 200g