Ciasto w jesiennych kolorach – kojarzy mi się z listopadem i choć jeszcze mamy październik to już nim zapachniało w mojej kuchni…
Jest bardzo wilgotne, może nawet ciut zakalcowate ale zupełnie mi to nie przeszkadza, podaje je z polewą serową przyprószoną szczyptą cynamonu ale bez polewy też będzie świetne (i można je wziąć do pracy!)
Jesienne ciasto marchewkowe
– 3 marchwie
– 180ml oleju (najlepszy byłby kokosowy ale może być roślinny)
– 3/4 szklanki cukru brązowego
– 1/4 szklanki jogurtu greckiego
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– orzechy (opcjonalnie)
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach – powinno być jej 2 szklanki (ubitej). W misce zmiksować olej i brązowy cukier, dodać jogurt i miksować około minuty. Dodawać pojedyńczo jajka, cały czas miksując.
W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, sodę i szczyptę soli. Dodawać stopniowo do mokrych składników, mieszając szpatułką – aż do uzyskania jednolitej masy ale niezbyt długo (jak muffinki). Dodać marchew i posiekane orzechy – wymieszać.
Wlać ciasto do przygotowanej formy (ja piekę w tortownicy) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C, piec ok. 35 minut (należy sprawdzać patyczkiem).
Jeśli chcecie zrobić polewę należy zmiksować 100g miękkego masła z 100g cukru pudru *- dodać 240g sera śmietankowego oraz 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) i wymieszać ręcznie. Masę wstawić do lodówki i po schłodzeniu rozsmarować na przestudzonym cieście.
* – jak ktoś lubi bardzo słodkie można dać nawet 200g
Ciasta marchewkowe są cudowne: )
Mniami, idealnie jesienne 🙂
wyglada jak zakalec
Ciasto wygląda przepysznie. Połączenie marchewki, orzechów i cynamonu okazało się idealnym.
Świetny przepis! Jestem ruda i uwielbiam wszystko co rude i marchewkowe, ciasta także 😉 Szczególnie, jeśli udają się tak dobrze – wilgotne i smaczne, a do tego z nutą cynamonową!
Upiekłam to ciasto jako dodatek, bo sądziłam, że główną rolę na stole zagra wyszukane ciasto z kremem. Myliłam się! Do teraz przecieram oczy ze zdumienia! Goście najbardziej zachwycali się prostym, szybkim przepisem na ciasto marchewkowe. Wyszło przepyszne, nie dawałam polewy ani orzechów, a mimo to sukces. Świetny przepis, już skopiowany przez moje koleżanki i babcię (cukierniczkę! ).
Od dawna miałam chęć na ciasto marchewkowe. Prosty przepis i piękne zdjęcia zachęciły mnie do zrobienia tego (jak się okazało) przepysznego ciasta : ) Jeszcze nie raz zagości na moim stole!
Rzeczywiście ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale takie lubię najbardziej 🙂 Nawet dwa dni po upieczeniu smakowało idealnie 🙂
Bardzo proste do zrobienia i niezwykle pyszne ciacho 🙂 Wszyscy poczęstowani zachwyceni!