Uwielbiam te szwedzkie bułeczki z cynamonem i pewnie mogłabym je jeść od września do kwietnia non stop. Problem polega na tym, że ciasto drożdżowe wymaga czasu. A jeśli człowieka najdzie nagła ochota na takie zawijańce to co wtedy? Jak sobie poradzić, jak żyć?! Wtedy robie to ciasto z cynamonem – ono jest jak zawijane bułeczki w formie ciasta. Minus czas oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego. Szybko, prosto i przepysznie. Wilgotno, chrupiąco i barrrdzo cynamonowo!

przepis na ciasto cynamonowe - blue spoon

Cynamonowe ciasto warstwowe

– 1/2 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
– 3 łyżki śmietany 30%
– 1 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 2 łyżki cynamonu

ucierane ciasto z cynamonem - przepis i zdjecia

Masło utrzeć z cukrem  na puszystą, jasną masę. Dodać jogurt, śmietanę i olejek waniliowy i zmiksować. Dodawać pojedyńczo jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do masy, ucierając aż do całkowitego wymieszania składników.

Cukier wymieszać z cynamonem. Do przygotowanej formy keksówki wlać 1/3 przygotowanego ciasta, posypać połową  mieszanki cynamonowej, na to wlać kolejne 1/3 ciasta i resztę cynamonu z cukrem, na wierzch pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175C przez 45-60 minut (sprawdzać czy patyczek jest suchy)

proste ciasto z cynamonem - przepis

PS. Wszystkie przepisy na wypieki z cynamonem znajdziesz tutaj