Za oknem pomarańczowo, i w kuchni też… Przyszła pora na dynię – oprócz zupy z dynii na mleku lubię wypieki z wykorzystaniem dyniowego puree.
Na pierwszy ogień poszły muffinki, ale tuż za nimi chlebek i inne pyszności.
Można te muffinki zrobić bez nadzienia, też są pyszne lub nie wkładać nadzienia do środka a po upieczeniu udekorować nim muffinki na wzór babeczek – wkładając masę serową do rękawa piekarniczego i nakładając ją na wierzch przestudzonych muffinek.
Muffinki dyniowe z nadzieniem serowym
– 1 szklanka puree z dyni
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 1 1/2 szklanki mąki
– 3/4 szklanki oleju (kokosowy lub inny roślinny)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki cynamonu
– przyprawy korzenne (goździki, imbir itp)
nadzienie:
– 100g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
– 2 łyżki cukru pudru
Jeśli robimy wersję z nadzieniem – serek wymieszać z cukrem, a następnie wstawić do lodówki aby się schłodził.
W misce wymieszać mąkę, przyprawy, szczyptę soli i sodę. W drugim naczyniu wymieszać puree z olejem, dodać jajka i cukier i chwilę ucierać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać (ręcznie) krótko, tylko do połączenia składników. Przygotować formę na muffinki, do każdej papilotki włożyć około 1 łyżkę gotowej masy (tak, by masa przykryła dno), następnie nadzienie serowe podzielić równo pomiędzy wszystkie muffinki – starając się nałożyć je łyżeczką na środek foremek. Resztą ciasta przykryć nadzienie (ok 3/4 łyżki). Wstawić do nagrzanego piekarnika (175C) i piec 25-30 minut. Podawać przestudzone, można je oprószyć mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Piękny mają kolor; )
Szalenie mi sie podobaja! I nadzenie boskie.
cudne muffinki!
Cudownie słoneczne 🙂
Pomarańczowy kolor dodatkowo zachęca do ich zrobienia czy też samego pałaszowania 🙂
odkryłam dynie DOPIERO w poprzednim sezonie i odrazu pokochałam! w tym mam już zamrożone porcję żeby była aż do następnego 😉 u mnie muffinki występują z nadzieniem z gorzkiej czekolady.. pyyycha!
Mhmmmm pyszności, dynia daje piękny kolor, a korzenne przyprawy niesamowity aromat!!!
Ciasto z dyni mnie nie przekonało,ale czuję, że muffinki bardzo!
Piękne i aromatyczne! a dynia dodaje muffinkom ciekawego smaku
wyglądają bardzo zachęcająco! zrobię z pewnością 🙂