Uwielbiam te szwedzkie bułeczki z cynamonem i pewnie mogłabym je jeść od września do kwietnia non stop. Problem polega na tym, że ciasto drożdżowe wymaga czasu. A jeśli człowieka najdzie nagła ochota na takie zawijańce to co wtedy? Jak sobie poradzić, jak żyć?! Wtedy robie to ciasto z cynamonem – ono jest jak zawijane bułeczki w formie ciasta. Minus czas oczekiwania na wyrośnięcie drożdżowego. Szybko, prosto i przepysznie. Wilgotno, chrupiąco i barrrdzo cynamonowo!
Cynamonowe ciasto warstwowe
– 1/2 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka
– 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
– 3 łyżki śmietany 30%
– 1 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 2 łyżki cynamonu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jogurt, śmietanę i olejek waniliowy i zmiksować. Dodawać pojedyńczo jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać partiami do masy, ucierając aż do całkowitego wymieszania składników.
Cukier wymieszać z cynamonem. Do przygotowanej formy keksówki wlać 1/3 przygotowanego ciasta, posypać połową mieszanki cynamonowej, na to wlać kolejne 1/3 ciasta i resztę cynamonu z cukrem, na wierzch pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175C przez 45-60 minut (sprawdzać czy patyczek jest suchy)
PS. Wszystkie przepisy na wypieki z cynamonem znajdziesz tutaj
cynamon, uwielbiam! takie ciasto będę musiała upiec 🙂
Wygląda wspaniale.. Idelane na jesienna pogodę 🙂
To ciasto dla mnie, zdecydowanie.
Wygląda prześlicznie z tymi zawijasami 🙂
Jak cynamonowe, to biorę w ciemno. Moje smaki 😉
Jest prześliczne, jest cynamonowe – dziewczyny ono jest po prostu pyszne 🙂 Moja mama określiła je mianem 'świątecznym’, ale tylko do jednej kawy, bo nie sposób zatrzymać się przy jednym kawałku. To co mnie zaskoczyło to chrupiąca i słodka 'skórka’, chociaż wyszła mi o wiele delikatniejsza niż tu na zdjęciach. I niestety cynamon jakby trochę osiadł na dole zostawiając górę ciasta 'niecynamonową’. Zaskakujące – tylko z jednej strony. 'Na drugim końcu’ ciasta w trakcie przygotowywania cynamon zmieszał mi się trochę z ciastem, a dzięki temu wyszły bajeczne wzorki!! Polecam więc trochę zabawy z tym cynamonem. Wszędzie ten cynamon. Jesień jest piękna z takimi ciastami w kuchni 🙂
Cynamon! Kocham, szaleje, ubóstwiam… więc i ciacho musiałam upiec 😉 Było pycha! Upiekłam z podwójnej porcji, ale to i tak nic nie pomogło… bo na stole już same okruchy 😛
Właśnie je upiekłam, jest idealnie cynamonowe <3
przepis wypróbowany 🙂 ciasto przepyszne i szybkie do wykonania, a podczas pieczenia wszędzie unosi się zapach cynamonu..w sam raz na długie jesienne wieczory !
Super ciasto, już tylko okruszki zostały 🙂
Jestem uzależniona od cynamonu!!!
Miałam okazje zwiedzić kraj gdzie są różne plantacje cynamonu, w tym „cynamonową wyspę” (porośniętą głównie cynamonowcami), gdzie widziałam na żywo jak się ściąga korę z gałęzi cynamonowca (wtedy ona się tak charakterystycznie zawija) i potem suszy. Ciekawostką jest to, że cynamon ma zupełnie inny smak niż ten który można kupić w Polsce. Jest delikatniejszy w smaku ale zarazem pikantniejszy. To był dla mnie raj na ziemi 🙂 Pozdrawiam cynamonowo 🙂
Postanowiłam upiec je na imieniny męża. Rodzinka była zachwycona tym cynamonowym smakiem i aromatem. Oczywiście nie obeszło się bez rozdawania przepisu. No i ta cynamonowa chmurka zapachowa unosząca się podczas pieczenia i przenosząca do cynamonowego raju 🙂 Poprostu cynamonowe „niebo w gębie”. 😉