Muffinki jak muffinki – proste są niesłychanie.
Przy tym przepisie cała trudność skupia się na kwestii… odpowiedniego ugotowania budyniu.
Chociaż gdyby cofnąć się o krok wstecz to trudność pojawia się na etapie decyzji o smaku.
Jaki budyń lubicie najbardziej? Poniżej znajdziecie przepis w dwóch moich ulubionych wariantach.
Smakują pysznie jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu ale latem lubię je podawać schłodzone w lodówce.
Muffinki z budyniowym nadzieniem
– 1 op. budyniu
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżki cukru
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– 1/2 kostki masła
– 3/4 szklanki cukru
– 4 łyżki kakao / 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (patrz: wariacje)
Budyń gotujemy na połowie ilości mleka podanej na opakowaniu tj używając 0.25l mleka, dodając 2 łyżki cukru. Będzie znacznie gęstszy niż zazwyczaj więc trzeba dobrze mieszać żeby się nie przypalił. Odstawić do przestygnięcia.
Masło roztopić i przetudzić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem (oraz dodatki – patrz poniżej: wariacje).
W drugim naczyniu wymieszać mleko z jajkiem (rozkłócić) a następnie dodać masło.
W misce z suchymi składnikami zrobić ‚studnię’ i wlać tam mokre składniki. Wymieszać (nie używając miksera!) do wymieszania składników – im mniej jednolita struktura, tym lepiej.
Do przygotowanej formy na muffinki wlewać po 1 łyżce masy. Na środek włożyć łyżeczkę budyniu – jeśli coś zostanie, rozdzielić równo na wszystkie foremki. Na wierzch nalać resztę masy muffinkowej – około 1.5 łyżki masy.
Wariacje:
- czekoladowo-śmietankowa: do miski z suchymi składnikami dosypuję 4 łyżki dobrego kakao, używam budyniu śmietankowego (ostatnio ulubiony: śmietankowy z białą czekoladą Delecty)
- kawowo-malinowa: do suchych składników dosypuję 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (espresso), używam budyniu o smaku malinowym
Jeśli zrobicie te muffinki napiszcie koniecznie jaka jest Wasza ulubiona wariacja 🙂
Genialne! 🙂
W jakiej temperaturze i jak dlugo nalezy je trzymac w piekarniku?
Zrobiłam te muffinki, oczywiście modyfikując lekko przepis – zrobiłam wersję z waniliowym domowym budyniem i dżemem wiśniowym . Pomysł na budyniowe muffinki – cudowny 🙂
muffinki z budyniem to jedne z moich ulubionych, robię zawsze wersje waniliowo-czekoladową i odwrotnie, a dla dzieciaków przerabiam je na babeczki i dekoruję 😉