Jedenasty listopada jest dla większości znany jako Święto Niepodległości (choć mało osób wie dlaczego akurat wtedy) ale podejrzewam, że znakomita część Polaków co roku z niejakim olśnieniem odkrywa, że to dzień wolny od pracy, co oznacza długi weekend. A dla mnie to dzień św. Marcina i… rogale! Te jedne, jedyne, z makiem.. magia ich polega na tym, że je się je tylko raz do roku – zupełnie tak, jak z moim przypadku jest z zupą grzybową, która istnieje tylko w Wigilię.
Uwielbiam te tradycyjne, z masą z białego maku ale piekę ze zwykłą masą makową… można je wziąć ze sobą do pracy a to prawie jak kawałek makowca (też uwielbiam!). Przepis poniżej to wersja uproszczona – tu nie ma drożdży i pracochłonnego składania ciasta, jest szybko (ciasto leżakuje 2h w lodówce ale jak jest już gotowe to naprawdę błyskawicznie) i prosto. Uwaga – najlepsze są następnego dnia!
Przepis pochodzi z książki ‚Moje wypieki i desery’ (przeczytaj recenzję)

rogaliki z makiem - przepis i zdjęcia

Rogaliki z makiem
– 2 żółtka
– 200g masła
– 1/4 szklanki cukru pudru
– 1 łyżka gęstej śmietany
– 2 1/4 szklanki mąki

nadzienie: (ja użyłam gotowej  masy makowej z puszki)
– 150g dwukrotnie zmielonego maku
– 60g cukru
– 1/2 łyżki  miodu
– bakalie
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżki miękkiego masła
– olejek migdałowy

przepis na kruche rogaliki z makiem

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (ja wrzucam je do miksera z końcówką typu hak), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny (można na całą noc, ale wtedy przed pieczeniem należy ciasto wyjąć z lodówki na minimum 15 minut żeby zmiękło). Składniki na nadzienie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 części – jedną część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok 2mm. Z ciasta wyciąć duże koło (posługując się talerzem lub ‚na oko’), a następnie podzielić na 8 części – jak pizzę.
Na każdy kawałek ciasta położyć trochę nadzienia (ok. łyżeczkę) i zawijać rogaliki. Powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 (w termoobiegu ok 175). Po wystudzeniu można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.

PS. Polecam też rogaliki drożdżowe oraz marchewkowe.

kruche rogaliki z makiem - łatwy przepis