16 października to światowy Dzień Chleba. Ponieważ biorę w nim od tej strony udział po raz pierwszy, to postanowiłam upiec coś, co mogłoby wpaść w oko komuś, kto też będzie się chciał przyłączyć po raz piewszy do akcji pieczenia chleba. Innymi słowy ten chleb jest świetny dla tych, którzy boją się ‚pierwszego razu’. Jest prosty, smaczny i zdrowy. Nie potrzeba do niego zakwasu i świetnie nadaje się na kanapki.

Chleb śniadaniowy
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 łyżka miodu
– 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
– 1 1/4 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli

Do małej miski nalać wody, dosypać drożdży i dobrze rozmieszać. Dodać miód i odstawić na kilka minut.
W drugiej misce wymieszać obie mąki, płatki i sól (ja dałam więcej by chleb miał charakter). Dodać rozczyn drożdzowy i wyrobić ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem foremki, przykryć czystym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Piec w nagrzanym do 180C piecu przez ok 40 minut aż chleb będzie złocisty.

Z poniższej porcji wychodzi 1 bochenek pieczony w keksówce – idealnie pasuje na 20cm formę, ja użyłam dłuższej dlatego mój bochenek jest ciut niższy.

Nie bój się, pieczenie chleba wcale nie jest takie trudne, jak wydaje się tym, którzy tego nigdy nie robili.
Upiecz jeszcze dziś swój własny chleb – dom pachnący chlebem to piękna rzecz. Tutaj znajdziesz przepis na chleb pszenno-żytni.

 

Bake Bread for World Bread Day 2011