Szybkie. Bezglutenowe. Nieskomplikowane w przygotowaniu.

Polecam tym, którzy podchodzą do mąki kokosowej jak pies do jeża. Przechowuję je w szczelnym opakowaniu i najlepsze są na 3-ci dzień.

bezglutenowe ciastka - przepis

Bezglutenowe ciastka z czekoladą

– 1 szklanka mąki kokosowej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 szklanki cukru brązowego*
– 5 jajek
– 1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju kokosowego
– pasta waniliowa lub olejek waniliowy
– ‚kropelki’ czekoladowe lub posiekana drobno czekolada

przepis na ciastka bezglutenowe

Masło rozpuścić (lub lekko podgrzać olej) i jak przestygnie wymieszać z jajkami i olejkiem waniliowym. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sodę. Dodać mokre składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i zbija się w grudki dodać odrobinę wody (1-2 łyżki). Dosypać czekoladę i wymieszać łyżką.
Z ciasta formować  małe kulki, które po delikatnym spłaszczeniu dłonią układamy na blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec 12-15 minut.

* – jeśli używacie gorzkiej czekolady, to można zwiększyć ilość cukru bo ciasteczka nie są zbyt słodkie (ewentualnie można je na końcu oprószyć cukrem pudrem lub zrobić zygzaki z lukru królewskiego)

ciastka z mąki kokosowej