Serniki kojarzą mi się z wiosną. Oczywiście sernik jest pozycją obowiązkową na Wielkanoc ale ja lubie serniki przez całą wiosnę. Ten jest niezbyt słodki, bardzo puszysty i zdecydowanie nie jest  mdły.
Ma charakter i może być bardzo eleganckim deserem. Niektórzy boją się serników – całkiem niepotrzebnie.
To ciasto wymaga przestrzegania kilku zasad ale jeśli się je opanuje – jest naprawdę proste i szybkie. A do tego bardzo polskie i – co tu kryć – przepyszne.

sernik cytrynowy - sprawdzony przepis
Sernik z lemon curd
– 1kg sera*
– 1 szklanka cukru
– 100ml śmietany 30%
– 3 jajka
– 1/2 cytryny
– 1 łyżka mąki ziemn. (opcjonalnie)
lemon curd

 

przepis na sernik

Lemon curd wyjąć z lodówki by miał temp. pokojową. Ser utrzeć krótko z cukrem, dodać śmietankę i miksować jeszcze chwilę. Następnie dodawać pojedyńczo żółtka i miksować. Dodać sok z cytryny i jeśli masa nie jest gęsta (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany)- dodać mąkę ziemniaczaną. W osobnym naczyniu zmiksować białka ze szczyptą soli. Gotową pianę z białek wymieszać delikatnie (ręcznie!) z masą serową.
Do przygotowanej foremki** (wysmarować masłem) przelać 2/3 masy serowej i wyrównać nożem. Na wierzchu masy rozsmarować delikatnie około 1/2-3/4 szklanki lemon curd, a następnie patyczkiem do szaszłyków lub nożem zrobić marmurkowy wzór. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę serową.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i piec ok 45 minut. Po przestudzeniu wierzch sernika posmarować cienką warstwą pozostałego kremu cytrynowego. Podawać schłodzony.

* – Jaki ser wybrać na sernik?

Czytajcie etykietki przy kupowaniu sera! Naprawdę nie warto się nabierać na promocje gdzie 1kg sera „na sernik” kosztuje 5,99zł – przy lekturze etykietki zdziwicie się, że taki ser ma tylko 6% tłuszczu. Aby wyszedł z niego dobry sernik trzebaby dodać przynajmniej 1kg masła. Ja używam sera z Piątnicy o zawartości tłuszczu 23% – bo bardziej tłustego, już zmielonego nie znalazłam (jeśli ktoś zna, proszę o info).

** – mój sernik jest dość niski bo używam (za) dużej tortownicy, optymalnie byłoby go piec w formie o średnicy 18-20cm