Przyznaję, że ta sałatka kojarzy mi się z Wielkanocą chociaż w sumie nie powinna bo jem ją dość często (a ostatnio jeszcze częściej).
Robi się ją szybko (nie wymaga czasu by się „przegryźć”), jest bardzo sycąca i nigdy się nie nudzi (nie wspominając o tym, że można ją modyfikować na wiele sposobów). No i można ją wziąć np do pracy na drugie śniadanie.
Na Wielkanoc w naszym domu – obecna zawsze!

prosty przepis na sałatkę tuńczykową

Sałatka tuńczykowa

– 1 puszka tuńczyka (w oleju lub zalewie)
– 1/2 puszki kukurydzy
– 3 jajka
– 1 ogórek kiszony
– majonez (do smaku)
– sól, pieprz (do smaku)

sałatka z tuńczykiem - sprawdzony przepis

Jajka ugotować na twardo i zostawić do przestygnięcia. Tuńczyka odsączyć (jeśli jest w oleju można trochę zostawić) i wrzucić do miski, dodać kukurydzę. Jajka obrać, pokroić w kostkę i dodać do miski. Ogórka również pokroić w dość drobną kostkę i dodać. Całość dobrze wymieszać, dodać majonez (1-2 łyżki), a na końcu doprawić solą i pieprzem (np białym) do smaku. Wymieszać, można włożyć na 10-15 minut do lodówki (schłodzone smakuje lepiej) ale niekoniecznie.