Miałam ogromny problem z wyborem, który z nadesłanych przez Miśkę przepisów konkursowych mam przygotować.
Wybrałam ten z bananami bo bardzo lubię smak bananów w wypiekach. Miśka opisała je tak: „Również przepyszne, najlepsze prosto z pieca, mięciutkie i puchate. ” I przyznaję bez bicia, że nie przesadziła – mają inny, bardziej delikatny i puszysty smak od tradycyjnych muffinów. Myślę, że zawdzięczają to ucieraniu masła z cukrem, ale też na pewno bananom. Puszyste – oj tak. Połączenie bananów i cynamonu – przepyszne! Oto konkursowy przepis nr 3!

Muffiny bananowo-cynamonowe

 

– 75gr masła, temp. pokojowa
– 1/3 szklanki cukru
– 1 jajko
– 4 przejrzałe banany, rozgniecione (u mnie 3, duże – bluespoon)
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżeczka waniliowego aromatu
– 1 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynanomu (u mnie 2 łyżki – bluespoon)

 

W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż będą jasne i kremowe. Dodaj jajko, nadal miksując. Wmieszaj banany (ja ich nie rozgniotłam widelcem tylko pokroiłam na cienkie plasterki bo lubie większe kawałki w babeczkach – bluespoon), następnie mleko i wanilię.
W oddzielnej misce, przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wmieszaj suche składniki do ciasta, tylko do momentu połączenia.
Wlej ciasto do foremek (jest nieco rzadsze niż zwyczajne muffiny) i piecz 15-20minut w temp 175C.

I jeszcze jedna rada ode mnie – banany powinny być przejrzałe, im bardziej – tym lepiej. Ja wzięłam takie z małymi ciemnymi kropeczkami na skórce i było OK. Radzę natomiast kupić od razu więcej bananów bo jeśli będzie tak, jak u mnie czyli muffinki znikną w tempie natychmiastowym to będziecie mieli od razu ochotę przygotować drugą porcje tych babeczek.

PS. Dołącz się do dyskusji na temat ulubionego przepisu kulinarnego znalezionego na Blue Spoon.