Te bułki są jak młodsze rodzeństwo chlebka tureckiego – to pewnie przez tę moc rodzynek, które w nich można znależć. Obiecuję sobie, że zrobie je kiedyś z dodatkiem melasy by jeszcze bardziej sie do tureckiego zbliżyć. Ale i bez melasy (ach, ten kolor!) są cudne – są słodkie choć nie ma w nich grama cukru. Najlepsze prosto z pieca – ciepłe,  mięciutkie, puszyste i pełne rodzynek! Trzeba na nie trochę poczekać (jak to zwykle bywa z wypiekami drożdżowymi) ale warto!

przepis na słodkie bułki z rodzynkami

Słodkie bułki z rodzynkami

– 1 szklanka wody (letniej)
– 1 op. drożdży instant
– 1 jajko
– 1 szklanka płatków owsianych górskich
– 3  1/2 szklanki mąki
– 1/3 szklanki miodu
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 szklanka rodzynek

łatwy przepis na bułki owsiane

Drożdże rozmieszać z wodą i odstawić na pare minut. Po tym czasie wlać zaczyn do miski, dodać jajko, miód, olej i szczyptę soli  i dobrze wymieszać. Dodać 3 szklanki mąki, cynamon, płatki owsiane i miksować przez kilka minut. Dodać pozostałe 1/2 szklanki mąki i rodzynki i zagniatać ciasto ok 10 minut. Jeśli ciasto mocno się klei można dodać trochę mąki. Z wyrobionego ciasta zrobić kulę, umieścić ją w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (ok 1,5-2 godzin)

bułeczki z rodzynkami - przepis i zdjęcia

Po tym czasie trzeba mocno uderzyć ciasto by usunąć nagromadzone w nim powietrze i wyrobić ręcznie przez ok minutę, a następnie odstawić na 10 minut by odpoczęło.
Tak przygotowane ciasto przenosimy na stolnicę, tworzymy z niego długi rulon i dzielimy go na 16 części (można delikatnie podsypywać mąką jeśli sie klei). Z każdej części ciasta wyrabiamy kulkę – tak jak na zwykłe bułki (naciągając ciasto „pod spód”). Bułki kładziemy obok siebie w formie do ciasta (wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową), przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do drugiego wyrośnięcia.

bułki po wyrośnięciu

Piekarnik nagrzewamy do 185C (termoobieg, bez obiegu temp. powinna być wyższa) – przed włożeniem bułek smarujemy je rozpuszczonym masłem lub mlekiem (ja lubie wymieszać mleko z miodem i taką miksturą smaruje bułeczki) – i pieczemy ok 15 minut.

przepis na bułeczki - blue spoon