Bez rabarbaru nie ma początku lata! Tak jest, i basta!
Sęk w tym, że drożdżowe z rabarbarem – czyli klasyk – wymaga czasu (jak to drożdzowe). Kiedy nie mam czasu robię te muffinki, które świetnie zastępują placek – ba, mają nawet kruszonkę!

muffinki z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

– 1 szklanka pokrojonego rabarbaru (ok 3 łodygi)
– 1/2 szklanki cukru
– 1 1/2 szklanki mąki
– 1 jajko
– 1/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
– 1/2 szklanki  mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu

na kruszonkę:
– 1/4 szklanki mąki
– 2 łyżki masła (miękkiego)
– 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 1/2 łyżeczki kardamonu

Rabarber kroimy na  małe kawałki (ok 1cm) i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. W osobnej miseczce mieszamy mleko, olej i roztrzepane jajko. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy (łyżką, nie mikserem) do połączenia składników. Na końu dodajemy rabarbar i delikatnie mieszamy z masą.

przepis na muffiny z rabarbarem i kruszonka

Do przygotowania kruszonki mieszamy w miseczce miękkie masło, mąkę i cukier – najlepiej to zrobić blenderem lub ręcznie, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy kardamon i mieszamy jeszcze raz.

Do przygotowanej formy nakładamy ciasto, a następnie każdą porcję posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez ok 20 minut.

sprawdzony przepis na muffinki z kruszonką